Fennoan tarina

Aloitamme blogiartikkelien sarjan keväällä 2019 ja kerromme kuulumisia ja ajatuksiamme muun muassa tilitoimistojen taloushallinnon automaation ja digitalisaation mahdollisuuksista. Ensimmäisessä artikkelissa taustoitamme Fennoan alkutarinaa.

Fennoa Oy perustettiin vuonna 2014 ajatuksenaan tarjota suomalaisille tilitoimistoille kilpailukykyinen, riippumaton, automatisoitu ja digitaalinen taloushallinnon pilvipalvelu. Fennoan perustamiseen johtanut tarina alkoi kuitenkin jo useampaa vuotta aiemmin.

Tarina sai alkunsa aiempien taloushallinnon järjestelmien ylläpitotaakan kanssa tuskailtaessa. Koko taloushallinnon ala oli uudistumassa ja tarjoamassa huikean määrän mahdollisuuksia, mutta ohjelmistotalot pitivät uutta pelkkänä taakkana. Taas pitää tehdä korjauksia ja päivityksiä, jotta vanha ohjelma toimisi uudistuvassa maailmassa. Sinänsä ajatusmaailma on ihan ymmärrettävä: Miksi turhaan aidosti uudistaa ohjelmaa, kun markkina-asema on saavutettu, eivätkä kilpailijatkaan tee sen enempää?

Aloimme miettiä, voisiko asiat oman yrityksen myötä tehdä alusta lähtien toisin. Ehkä jopa paremmin, kuin koskaan ennen oli Suomessa tai maailmalla tehty, hyödyntäen täysimääräisesti alan uudistumisen tuomat mahdollisuudet. Markkinakartoituskin paljasti, ettei Suomessa taloushallintosovellusten kentälle ollut tullut yhtään uutta kokonaisratkaisua 2000-luvun alkuvuosien jälkeen. Alkoi näyttää siltä, että taloushallinto-ohjelma piti tehdä vielä kerran alusta pitäen uudelleen – ja tällä kertaa se piti tehdä oikein.

Perustimme Fennoa Oy:n ja aloimme kerätä paljon tietoa kaikista alalla toimivista yrityksistä, uusista ja vanhoista, Suomessa ja ulkomailla. Kokosimme yhteen sopivia kumppaneita, tekniikoita ja henkilöitä. Kehittelimme mielessämme prototyypin, jossa kaikki toimi kuten pitikin. Sitten vain nöyränä ja jännityksestä kankeana tilitoimistoihin kertomaan meidän visiostamme. Se meni yllättävän hyvin. Täystyrmäystä ei tullut, mutta tuli uskomaton määrä lisää ideoita, ajatuksia, käytännön vinkkejä ja tietoa toimialan vaatimuksista. Olimme aidosti ymmällämme, miten paljon arvokasta tietoa saimme ihan vain kysymällä ja keskustelemalla. Mutta eniten ymmällämme olimme siitä, ettei kukaan ollut aiemmin kysynyt näistä asioista tai ainakaan toteuttanut niitä. Olimme aivan innoissamme, kun yhä useammat tilitoimistot kertoivat samaa tarinaa – ja osa jopa lupautui siltä istumalta tulemaan asiakkaaksemme, kunhan vain saamme ohjelmiston valmiiksi!

Pikakelataan reilu vuosi eteenpäin, aina kesään 2015. Silloin Fennoa nimittäin oli ”tuotantovalmis”. Toimintopuutteita oli yhä lukemattomia, mutta ohjelmassa yhdistyi jo ensimmäisestä tuotantoversiosta lähtien kirjanpito, myynnit, ostot ja pankkiliikenne saumattomaksi kokonaisuudeksi, ja siten se oli valmis tulikasteeseen tilitoimistojen kanssa ihan oikeassa käytössä. Kovin kauaa ohjelmiston ”valmistumista” ei ehditty juhlia, kun aloimme saada säännöllisesti liudan kehitystoiveita sähköpostiimme. Se oli tietysti pelkästään positiivinen asia, sillä nyt meillä oli Suomen kovimpia tilitoimistoammattilaisia antamassa arvokasta palautetta JA käyttämässä tuotettamme. Ymmärsimme että nyt tästä on mahdollista saada aikaiseksi jotain todella hienoa!

Vuoden 2015 jälkeen yritykseemme on palkattu töihin kymmenkunta IT-alan ammattilaista ja asiakkaina meillä on sata tilitoimistoa. Olemme pyrkineet säilyttämään sen saman nöyrän asenteen, joka meillä oli, kun astuimme ensimmäisen kerran tilitoimiston ovesta sisään esittelemään ajatuksiamme. Tavoitteenamme on olla paras mahdollinen kumppani, jonka tilitoimisto voi kuvitella. On selvää, että sen tavoitteen saavuttamiseksi meidän tulee edelleen kuunnella asiakkaidemme toiveita äärimmäisen tarkasti ja ymmärtää sekä tilitoimiston että heidän asiakkaidensa toimintaa. Me tunnemme tekniikan ja sen mahdollisuudet, tilitoimistokumppanimme tuntevat toimialan ja sen haasteet. Erään tilitoimistoyrittäjän sanoin, tällä tavalla syntyy voittava joukkue. Tähän joukkueeseen tahtoisimme myös Sinut mukaan!

Lasse Elfving ja Mikko Kalliovaara

Previous ArticleNext Article